Bahan-bahan untuk kurma ayam:
Ayam- 1/2 ekor
Bawang merah kecik- 10 biji
Bawang putih- 8 ulas
Halia- 1/2 inci
Minyak masak- 2 senduk
Buah pelaga- 4 biji
Kulit kayu manis- 1 batang
Serbuk rempah kurma- 2 sudu (dibancuh dengan air)
Serai- 2 batang (diketuk ketuk)
Santan- 1/2 kotak kecik
Asam keping- 1 keping
Gula- 1sudu
Garam- 1 teaspoon
Ajinamoto- 1 teaspoon
Bawang besar kuning- 1 biji (potong epal)
Cara-cara:
1. Blendkan bawang merah kecik + bawang putih + halia.
2. Panaskan kuali . Masukkan 2 senduk minyak masak .
3. Masukkan buah pelaga + kulit kayu manis + bahan2 yang diblend tadi .
4. Then, masukkan serbuk rempah kurma yang telah dibancuh dengan air tadi.
5. Kemudian, masukkan ayam dan serai. Godek godek godek.
5. Kemudian, masukkan ayam dan serai. Godek godek godek.
6. Masukkan pula santan + asam keping + garam + gula + ajinamoto .
7. Tunggu ayam masak sikit . Finally, masukkan bawang besar kuning dan tunggu hingga masak .
8. Tutup api dan sesuai untuk dihidang :)
8. Tutup api dan sesuai untuk dihidang :)
Good Luck !